Sinterklaas is jarig….maar ik ook!

Iedereen is alweer even bezig met Sinterklaas. De krantjes vallen in de bus op het moment dat de zomerzon zich nog even van zijn beste kant laat zien.

Pepernoten vullen de schappen, overal duikelen weer de nodige artikeltjes op over Sinterklaas en sinds een aantal jaren hebben we daar ook de Zwarte Pietendiscussie bij gekregen.

Ik heb een beetje een rare relatie met Sinterklaas. Enerzijds vind ik het een heerlijk feest, met alle geheimzinnigheden, de liedjes, de spanning en de spelletjes. Maar anderzijds haat ik de Goedheiligman….

We delen iets belangrijks, de Sint en ik; onze geboortedag. Op zes december (ja de 6e NIET de 5e) is de vriendelijke oude man jarig en ik dus ook. De haat-liefde relatie met Sinterklaas stamt uit mijn kindertijd.

Kadootjes verjaardag sinterklaas

Bij ons thuis was er de gewoonte op de verjaardagskadootjes op de avond VOOR je verjaardag te geven / krijgen.

‘s Ochtends was daar natuurlijk geen tijd voor. Iedereen was dan druk in de weer om zich klaar te maken voor school of werk. Dus mijn ouders hadden bedacht om de avond voor je verjaardag alvast je verjaardag voor te vieren, zodat je dan in elk geval je kadootje had. Een soort generale repetitie zeg maar. 

Op zich een reuzeplan natuurlijk…behalve als je op 6 december jarig bent. Want heeeeeel Nederland kreeg op 5 december kadootjes. Sinterklaas dacht ook elk jaar aan mij. Maar als alle sintkadootjes waren uitgepakt, was er voor mij nog een extra verjaardagskadootje.

En voor een kind voelt dat niet heel bijzonder of speciaal. Eigenlijk nog steeds niet. Het voelt een soort als oneerlijk dat iedereen 2x per jaar verwend wordt met kadootjes en een gezellige avond en dat ik alles in 1 keer moet doen en er dan weer een heel jaar tegen aan moet.

Toen ik wat ouder werd en graag in het weekend mijn verjaardag wilde vieren (dan kon het lekker wat later worden en kon er gezellig een drankje worden genuttigd) bleek dat praktisch niet te plannen.

Verjaardagsfeestjes

Ga maar na, in de maand december zijn de eerste 2 weekenden volgeboekt voor surprise-avonden thuis, bij de (schoon)familie in de vereniging op het werk, op school ga maar door. 

Bij het uitnodigen ging het dus al meteen verkeerd: “o nee, dan kan ik niet, dan vier is Sinterklaas met….”. Ik leerde dus al gauw dat ook dit niet voor mij was weggelegd. Verjaardag vieren, alleen op de dag zelf dus! Fijn…NOT!

Het enige voordeel was dat ik vanaf toen NOOIT meer mensen hoefde uit te nodigen voor mijn verjaardag. “Ik ben op 6 december jarig en wie wil komen is van harte welkom”, zei ik altijd.

Nog later toen ik keihard in de val van de Bipolaire Stoornis was beland en de specialisten keihard aan het werk waren om mij enigszins stabiel te krijgen, werd het drama helemaal compleet.

De druk van het jarig zijn, om alles te moeten regelen EN alles in orde te maken voor Sinterklaas, uitgeput zijn van surpriseavond maar de volgende dat moeten poetsen, boodschappen doen, hapjes klaarmaken, visite vermaken, weer poetsen en dan volledig instorten maakten het al vlug alles behalve een feestje.

Enige jaren geleden besloot ik dan ook dat ik er genoeg van had. Mijn verjaardag was geen feestje, nooit geweest, niet zoals bij de gemiddelde medemens. Ik was er dan ook helemaal klaar mee en besloot het niet meer te vieren. 

Dat gaf ENORM veel rust. Het is 1 van de beste beslissingen die ik ooit nam. Ik vind het heerlijk om lekker te kunnen doen waar ik zin in heb. Daan en ik hebben zolang als we samen zijn altijd, allebei vrij gehad op onze verjaardagen.

Maar waar we voorheen allerlei plichtplegingen hadden, kunnen we nu ECHT iets leuks gaan doen…..of niet. Net waar we zin in hebben. De rust, de vrijheid, ik kan het iedereen aanraden.

Natuurlijk, de eerste keer dat je wereldkundig maakt dat je vanaf nu je verjaardag niet meer viert krijg je misschien vreemde blikken, lacherige reacties of onbegrip. Jammer dan, ook dit hoef je hierna nooit meer te doen!

Dus nu, een weekje voor mijn verjaardag, ben ik bezig met het klaarmaken van de laatste surprises, maar vooral ben ik aan het genieten dat ik mijn verjaardag niet meer vier! Voorzichtig ben ik aan het nadenken over wat ik misschien met mijn verjaardag zou willen doen! Heerlijk!

Ik wens iedereen die ook in de eerste week van december jarig is een hele fijne VERJAARDAG toe. Enne….weet dus dat er een manier is om aan al die stress te ontsnappen: gewoon niet meer of lekker klein vieren, zonder gedoe; een kadootje aan jezelf!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *