6 manieren waarop je hond jou laat zien dat hij van je houdt.

Tegen beter weten in, dicht ik graag menselijke eigenschappen toe aan mijn honden: “ow kijk, hij heeft het echt naar zijn zin”, “Zie ze nou genieten”, “Hij zit me gewoon te pesten”. Enfin de hondegek herkent het zonder meer.

We houden nou eenmaal van onze honden. En als ze lekker bij ons komen zitten en “kusjes” komen geven, dan weten we dat onze hond ook van ons houd. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de liefde van een hond.

Ik ben niet de enige die er nieuwsgierig naar was. Er is veel onderzoek naar gedaan en over een aantal zaken zijn onderzoekers het eens. Dit zijn tekenen van hondenliefde.

Kwispelen

Lijkt een beetje voor de hand liggend. Maar een hond kwispelt anders naar zijn baasje dan naar iemand anders die hij leuk vind. Als je maar een paar seconden weg bent geweest, om een brief te posten, om boven iets pakken of om iets in de schuur te leggen; je hond staat al kwispelend op je te wachten.

Vooral als je hond overwegend aan de rechterzijde van zijn lijf kwispelt is het dik aan! Dat laatste werd geconstateerd in een onderzoek door een neurowetenschapper en twee dierenartsen van de universiteit in Trieste, Italie.

Hij kijkt je diep in de ogen

Je hond ligt lekker in zijn mand en als je zijn kant op kijkt ligt hij je liefdevol aan te kijken. Tenminste dat denk je dan. Nou, in dit geval kon je wel eens gelijk hebben. Volgens dog-expert Brian Hare, knuffelt een hond jou met zijn ogen. Instinctief doen we dat, ook mensen staren naar mensen van wie ze houden.

De hond staart naar je? Allemaal liefde!

Hierdoor komt er namelijk een stofje vrij; oxycotine. Dit wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd, dit hormoon maakt dat je je verliefd voelt en jij je bindt aan de ander en andersom natuurlijk. Het haalt wel een beetje de romantiek weg he…

Opgetrokken wenkbrauwen…?!

Dat Japanners gek kunnen zijn met hun huisdier, is geen geheim. Ze doen ook veel onderzoek voor en naar hun dierenvrienden. Zij ontdekten dat je aan de gezichtsuitdrukking van de hond kunt aflezen of ze je graag zien.  Zet je schrap voor de uitleg.

Wat ze deden was het volgende. Ze lieten de eigenaar van de hond zien, een onbekende, hun lievelingsspeeltje en iets waar ze een hekel aan hadden (borstel, nagelknipper e.d.).

Het zien van hun eigenaar zorgde voor de meeste gezichtsuitdrukking: ze trokken dan duidelijk hun wenkbrauwen op! Met name hun linker. De vreemdeling zorgde voor een kleine reactie van de rechterwenkbrauw. Grappig he?

Bij het zien van hun favoriete speeltje trokken ze hun linkeroor naar achteren en bij het zien van het item waaraan ze een hekel hadden, was het met name het rechteroor dat naar achteren trok.

De conclusie die de Japanners trokken was dat honden voornamelijk de linkerkant van hun kop gebruiken wanneer ze iets zien dat bekend is en dat ze leuk vinden en de rechterzijde bij het zien van iets onbekends of vervelends.

Kroelen na het eten

Ow deze herken ik als geen ander, want onze honden krijgen vers vlees en elke avond is het een geworstel. Als Boeddha zijn bak heeft leeggegeten, komt hij vrijwel onmiddellijk naar me toe voor een uitgebreide kroelbeurt, waarbij ik mijn uiterste best doe om al die liefde in toom te houden, want de geur van pens…..mwah.. niet zo lekker.

Kroelen na het eten, dan sta je hoog op het prioriteitenlijstje van je hond.

Levensonderhoud is de hond zijn grootste drijfveer en eten staat dus hoog op zijn prioriteitenlijstje. Wat ze doen nadat aan deze eerste levensbehoefte is voldaan is een belangrijke indicator voor wat belangrijk is voor de hond; eerst eten en dan….. IK IK IK …Jippie!

Leunen en tegen je aan liggen.

Ah nog zo 1 die ik goed herken. Ook dit doen beiden te pas en te onpas. Boeddha komt zelfs in het midden van een wandeling tegen me aanleunen en zit zo de omgevings eens rustig in zich op te nemen. Heerlijk, ik kan daar echt van genieten.

Deskundigen zeggen dat dit een teken is dat van vertrouwen; hij voelt zich blijkbaar volledig op zijn gemak bij je.

Hij brengt je zijn favoriete speeltjes

Je komt thuis en je hond begroet je snel en gaat vervolgens naarstig op zoek naar zijn meest favoriete speeltje, kan vaak niet kiezen en komt dan met speeltje weer enthousiast terug bij je. 

Velen denken dat de hond dat doet om te spelen. Misschien, maar waarschijnlijker is het een teken van trouw, hij biedt jou zijn grootste bezit aan en wil het met jou delen. Hiermee erkent hij je als roedelleider. Prachtig toch?!

Dus als het gaat om de liefde VAN je hond, ja het is echt. Dat wisten we natuurlijk allang, maar het is toch fijn het wetenschappelijk bewezen te zien…

Als je hond zijn speelgoed brengt erkent hij jou als leider.

Herken jij het gedrag van je hond hierin? Ik ben benieuwd, laat een reactie achter!


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *