Het perfecte plaatje van je hond.

Het fotograferen van honden is niet de gemakkelijkste vorm van fotografie. Het “object” blijft niet geduldig zitten wachten totdat jij alle instellingen goed hebt staan en zo je perfecte plaatje kunt schieten. Sterker nog, ze zijn helemaal niet te dirigeren en doe je het toch dan zie je dat op de foto terug en heb je nog niet het het perfecte plaatje. Nee het vereeuwigen van een hond is een ware kunst.

Ik breng de laatste tijd nogal wat tijd door op instagram (je moet iets doen voor volgers tenslotte…) en kom daar de meest prachtige foto’s tegen van honden. Echt ware kunstwerken.

Zoals bij elke vorm van kunst, valt over smaak niet te twisten overigens. Iets wat ik heel mooi vind, kan een ander misschien niet boeien. Het is persoonlijk en een goede foto is dat ook;  persoonlijk. OOK de foto van je hond. Het schieten van een leuk plaatje is 1, maar de hond vastleggen zoals hij is, dat is een tweede.

Dus, met het risico dat jij niet ziet wat ik zie, wil ik heel graag 6 fotografen onder de aandacht brengen die, ieder op zijn eigen manier, de viervoeters prachtig weten vast te leggen. In willekeurige volgorde trouwens, want ik zou het moeilijk vinden om te zeggen welke ik nu echt het beste vind.

Eva van Deijk

Op de homepagina van Eva wordt mij meteen duidelijk dat ze het heeft begrepen: “Een foto is pas echt geslaagd, als u het karakter van de hond erin herkent”. Precies wat ik net al zei.

Ook neemt ze meteen een stuk de stress van de klant weg, tenslotte worden wij er zenuwachtig van als een hond ergens is en gaat snuffelen, en rondlopen en niet luistert omdat hij teveel nieuwe indrukken opdoet. “Laat maar gaan” zegt Eva meteen. Fijn! Dan hoeven we ons daar niet druk om te maken en dat scheelt weer een stuk spanning voor ons en dus ook voor de hond.

Wat ik erg mooi vind aan de foto’s van Eva is de rust. Je wordt niet afgeleid door de rest van de foto, de achtergrond is gitzwart, zodat je alleen oog hebt voor het dier. Verder valt me op hoe ontspannen alle dieren ogen. Geen gespannen blikken of “verplichte” houdingen. En het klinkt misschien een beetje raar, maar ik voel alsof ik in gesprek ben met het dier op de foto, alsof ze naar met zitten te luisteren of juist iets willen zeggen. Ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel als je onderstaande foto’s ziet.

Naast honden fotografeert Eva ook paarden en katten. Hoewel ik geen kattenmens ben, zijn ook dat pareltjes als je het mij vraagt. Informatie over de prijzen en dergelijke vindt je op haar website. Haar studio is gevestigd in Zwijndrecht.

Hester Goeman

Hester is 34 jaar en schrijft dat ze verliefd is geworden op fotografie. Ik denk dat ze ook telkens een beetje verliefd wordt op de dieren die ze fotografeert. Ze staan erg liefdevol op de foto.

De kracht van de foto’s van Hester schuilt voor mij in het unieke samenspel tussen de hond en de omgeving. Sommige foto’s zijn echt op het enige juiste moment geschoten. Heel bijzonder. 

Verder blinkt ze voor mij uit in het nemen van actiefoto’s van de hond. Vaak worden dat hele lelijke foto’s, met schuddend vel, wild flapperende oren en tongen. Maar in de foto’s van Hester niks van dat alles. Onmogelijk bij een actiefoto, maar ze lijken wel geposeerd.

Werkelijk prachtige plaatjes. Ik dacht zelfs dat de achtergronden wel bewerkt moesten zijn. Dus dat vroeg ik even na aan Hester:

Ik bewerk de achtergrond niet. Ik zorg altijd dat er veel ruimte zit tussen model en achtergrond, zo krijg je een mooie wazige achtergrond. Ook zorg ik dat ik de foto vanuit een laag standpunt neem (plat op de grond), zo creëer je een mooie wazige voorgrond. (En vieze kleren ;))

Technisch geloof ik het wel, het geeft in elk geval prachtige plaatjes. Maar je hoeft me niet op mijn woord te geloven. Kijk zelf maar even.

Hester woont in Zoetermeer en werkt binnen een straal van 30 km. Verder weg kan ook maar dan komen er uiteraard wel reiskosten bij. Voor meer informatie en prijzen kun je kijken op haar website.

Petstudio

Sanne Mik is pas 25 jaar en de drijvende kracht achter Petstudio. Ze heeft een pedagogische opleiding, maar ze volgde haar hart, haar passie en ging de fotografie in. Haar liefde voor dieren zie je ook bij haar terug in de foto’s. 

De foto’s op haar Instagram MOET ik verdelen in 3 categorieen. Allemaal mooie foto’s. Maar de 1e groep, ik zal ze de THUIS-foto’s noemen, vind ik fenomenaal. Qua compositie, gebruik van kleuren en licht en de sfeer…echt THUIS wat mij betreft. Ze horen eigenlijk in een editorial van een interieur glossy.

De BUITEN-foto’s hebben bijna allemaal iets ondeugends.  Ik vind het knap om juist die kant van de de verschillende honden te kunnen vangen. Ik ken de honden niet maar ik heb echt het gevoel dat ik een stukje van hun “zijn” op de foto’s terug vind. 

De STUDIO-foto’s..geweldig. Het laat het knapste plaatje van de honden zien. Ik denk niet dat ze er voordeliger op zouden kunnen. Hun beste kant wordt echt belicht om het zo maar te zeggen.

3 verschillende stijlen, en toch duidelijk herkenbaar van dezelfde fotograaf. Stiekem ben ik fan. Jammer dat Petstudio bijna 250 km van mijn kleine huisje vandaan ligt. Ach, wie weet als ik eens in de buurt op vakantie ben.

Ik ga je wat foto’s laten zien en ik ben benieuwd hoe jij er naar kijkt.

Petstudio is gevestigd in het hoge Noorden, in Smilde. Sanne maakt dus buitenfoto’s en studiofoto’s. Voor meer informatie alsmede prijzen kun je een kijkje nemen op haar website.

Marielle Vlaar

Marielle Vlaar, geboren en getogen Friese, zoals ze zelf zegt, heeft al vanaf kinds af aan een passie voor fotografie. Ook Marielle heeft een pedagogische achtergrond. Naast honden, fotografeert ze dan ook kinderen en gezinnen en maakt ze graag portretten.

Ik vind de foto’s van Marielle een beetje moeilijk. Prachtig, maar moeilijk. En na ze een tijd bestudeert te hebben, kon ik eindelijk ontdekken wat dat was. Ik kon niet zo 1-2-3 de overeenkomsten in de foto’s vangen, terwijl Marielle heel duidelijk een eigen stijl en sfeer heeft.  Eigenlijk omschrijft ze dat zelf het beste:

Dieren zijn sowieso niet heel erg te sturen en hoe mooi is het dan om het karakter, de actie, de beweging of de spontaniteit in beeld te krijgen

De foto wordt volledig bepaald door de hond. Marielle weet de beelden op het juiste moment te vangen, waardoor prachtige plaatjes ontstaan. Dit in combinatie met het natuurlijke licht en de natuurlijke omgeving die zij graag gebruikt ontstaat een eigenheid in elke foto.

De studiofoto’s zijn ook mooi, maar voor mij licht de grote kracht van Marielle toch echt in de buitenfoto’s. 

De foto’s van de baasjes met hun hond verdienen een aparte vermelding. De liefde spat ervan af. Alsof er niets anders in de wereld bestaat dan DAT moment en de baas en de hond. Zo een foto zou ik graag aan de muur hebben hangen. PRACHTIG!

Je vindt Marielle in Burgerbrug en alle overige informatie kun je vinden op haar website (met nog veel meer foto’s).

Shoots & More

Shoots & More is een klein beetje een vreemde eend in de bijt als het om dit lijstje gaat. De foto’s zijn in basis zoveel anders dan de anderen. Maar ook zo enorm vrolijk dat ze in mijn favorietenlijstje absoluut niet mochten ontbreken.

Ze maken eigenlijk alleen maar heel vrolijke foto’s en dat geeft een enorm leuk totaalbeeld. Hoe ze het doen weet ik niet maar zelfs de dieren kijken blij….serieus!

Een ander feit dat mij verbaasde is dat deze keten meerdere vestigingen heeft en de foto’s dus door verschillende mensen zijn genomen. Ik kan het bijna niet geloven. De stijl is zo een eenheid!

Nogmaals in dit lijstje staat Shoots & More een beetje vreemd omdat ze met name hele gezellige mensenfoto’s maken. Maar de dierenfoto die ze maken….erg gezellig!

Shoots & More heeft vestigingen door het hele land, dus het beste kijk je even op de website voor alle informatie.

Aisa Joosten

Aisa hoort voor mij zeker in het rijtje thuis. Maar het is een bijzonder verhaal. Aisa krijgt van mij als het ware ‘De Wildcard”.

Geboeid door enkele van haar foto’s op instagram ging ik kijken wat ik nog meer van haar werk kon vinden. Ik kwam voor een verassing te staan.

Ze heeft (nog) geen website en ik kwam dus terecht op haar facebookpagina. Ik val bijna van mijn stoel als ik het lees. Ze fotografeert pas vanaf februari 2018! Wauw.

Als je pas een goed halfjaar fotografeert en je schiet dan zulke foto’s, heb je wat mij betreft een vermelding verdiend. Ik hoop ook van harte dat Aisa zich blijft ontwikkelen. Op Instgram blijf ik haar in elk geval op de voet volgen, in de hoop dat ze mijn verwachtingen gaat waarmaken.

Zo dat was het mijn lijstje met favorieten. Prachtige foto’s, prachtige honden, maar wel heel blij dat ik niet hoef te kiezen. Dat is voor mij al een hele opgave, laat staan als het gaat om een foto van mijn honden.

Toch zal het er eerdaags een keer van moeten komen want Takkie is al 9 en we hebben nog niet 1 foto van ons hele gezin. Dus ik ga hard nadenken …….. en laat mijn man beslissen haha.

Alle gekheid op een stokje, de moraal van het verhaal is dat elke hondenbezitter wel een mooie foto van zijn hond wil. Het is dus zaak om van tevoren goed te bedenken wat voor een foto je wilt, te kijken welke fotograaf daar bij past en dan een shoot te boeken. En moet je daar een keer wat verder voor rijden….nou ja maak er een leuk weekend van zou ik zeggen. 

Heb jij een favoriet, of weet je het ook niet? Laat het me weten!


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *