ASMR; het breinorgasme

Ja, ik weet het! Wat een titel he? Ik had echt serieus nog nooit van ASMR gehoord, maar ik heb me er in verdiept, ik probeerde het en……..

De term breinorgasme vind ik wat vergaand en misleidend maar ik moet heel eerlijk zeggen. Ik behoor tot de groep gelukkigen die vatbaar is voor ASMR en ik vind het een erg prettige ervaring.

Als je, net als ik, GEEN idee hebt waar ik het over heb; lees vooral verder want ik ga het proberen uit te leggen. Verder plaats ik een aantal links naar YouTube filmpjes die ik persoonlijk als erg prettig heb ervaren.

Goed dan. ASMR betekent Autonome Zintuigelijke Meridiaan Respons. De exacte oorsprong is niet helemaal bekend, maar het fenomeen bestaat sinds een jaar of 8, voornamelijk op YouTube. Het zijn filmpjes, waarin overwegend zacht wordt gefluisterd en waarbij geluiden zoals die van een borstel, tikkende nagels, zachtjes blazen in de microfoon te horen zijn. Het draait blijkbaar niet alleen om de geluiden maar ook om de bewegingen. Nee, niet afhaken! Lees nog even verder.

Ik snap het hoor, toe ik het item bij RTL Nieuws zag, dacht ik ook eerst “het zal wel”. Toen kwam er een wetenschapper aan het woord, die het gevoel beschreef wat men ervaart bij ASMR. En ik dacht meteen….dat gevoel herken ik, heel goed zelfs. 

Blijkbaar is niet iedereen gevoelig voor ASMR maar omdat ik dit gevoel meteen herkende van een EMDR-sessie die ik eerder onderging om van mijn spinnenangst af te komen, kon ik eerlijk gezegd niet wachten om een filmpje te kijken.

Ik vond er meteen 1, waarbij ik binnen 15 seconden de tinteling in mijn hoofd voelde die niet lang daarna doortrok naar de rest van mijn lijf. BIZAR.

Misschien ken je nog de massagespin:

Als je die wel eens hebt gebruikt en je kunt je dit gevoel nog herinneren, zo voelt het ongeveer, maar dan sterker. Beter kan ik het niet uitleggen eigenlijk.

Hoe dan ook. Als je wel deze tintelende sensatie waarneemt kun je er zeker je voordeel mee doen. Onderzoeken wijzen uit dat het effect van AMSR nog groter is dan een goed uitgevoerde mindfulness – oefening. Zeer ontspannend dus.

Ik heb het een aantal dagen geprobeerd en hoewel ik het bijna nog niet kan geloven; ik voel me inderdaad een heel stuk relaxter. Er is wel een dingetje. Niet echt een nadeel, maar als ik niet meteen ga slapen blijf ik een tijdje kriebelig.

Dus ik zou zeggen, probeer het eens. Luister een paar filmpjes, want niet iedereen is gevoelig voor dezelfde prikkels.

Als het werkt voel je het echt wel, het is geen vaag, maar juist een heel aanwezig gevoel. O ja nog een laatste tip: maak gebruik van oordopjes of een koptelefoon.

Je kunt vast wel begrijpen dat ik, nog steeds een beetje in shock, ENORM benieuwd ben naar jullie ervaringen. Ik zou het dan ook erg waarderen als je dat even laat weten. Hieronder en/of via facebook.

En tot slot mijn absolute favoriet:

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *