Zichtbaarheid van je hond in het donker.

Zodra de klok wordt verzet gaat het hard, vind ik altijd. Het is steeds vroeger donker en het wordt een race tegen de klok om je honden nog voor het donker wordt uit te laten.

Nog een weekje en dan lukt dat waarschijnlijk niet meer. Onze honden lopen altijd aan de riem, maar toch vind ik het belangrijk, juist in de wintermaanden, dat ze goed zichtbaar zijn.

Een ongeluk zit in een klein hoekje; je let zelf niet op, de riem breekt, de hond schiet los, bedenk het zelf maar. Je moet er toch niet aan denken, dat je hond wordt aangereden omdat een automobilist hem niet kon zien in het donker?

Gelukkig kun je daar tegenwoordig heel veel tegen doen. Ik heb een aantal produkten voor je uitgezocht.

De eerste is een reflectievest. Een groot oppervlak van het lijf van je hond is voorzien van een reflecterend, geel oppervlak. Verder sluit hij met klittenband en hebben ze heel slim een uitsparing gemaakt boven op de rug. Steeds meer honden (die van ons ook) dragen een tuigje in plaats van een halsband en op die manier kan je hond een vest dragen over zijn tuigje. Super handig toch? Hij is verkrijgbaar in 4 maten en kost tussen de 15 en 20 euro.

Het tweede produkt is tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar, zeker in de wintermaanden. Er zit zeker verschil in kwaliteit, maar hierin maak je jou eigen afweging. Het is de LED Halsband. Onderstaand exemplaar is waterdicht en heeft 3 verschillende standen. Afhankelijk van de gebruikte stand, geeft de halsband tussen de 45 minuten en 5 uur licht op een volle “batterij:. Overigens is dit niet echt een batterij, je kunt hem eenvoudig opladen via een usb aansluiting. Persoonlijk vind ik dat een voordeel, want meestal zijn die de batterijen van zo een halsband snel leeg. Verder is de band gemakkelijk op maat te maken, zodat hij comfortabel zit voor je hond.

Tenslotte de riem zelf. Nu wil ik niet suggereren dat iedereen massaal een nieuwe riem moet kopen, maar als je toe bent aan vervanging, overweeg dan 1 van onderstaande exemplaren, zodat ook de lijn zichtbaar is. Dit zijn rollijnen van flexi.

De eerste is een riem voor grote honden (25-50 en 60 kg) en is verkrijgbaar in een lengte van 8 en 10 meter. Dit is de riem die ik heb voor Boeddha en ik moet zeggen hij bevalt erg goed. Ik was een beetje bang dat hij erg zwaar zou zijn of een hoop lawaai zou maken (dat had ik met een eerdere riem) maar beiden zijn niet geval. Ik vind hem erg comfortabel in gebruik en als ik toe ben aan vervanging, wordt het zeker deze weer. De riem is niet refleterend maar wel van een neongele kleur, zodat hij goed zichtbaar is. Bovendien geeft de gele kleur aan, dat deze hond liever met rust gelaten wordt.

De tweede riem hebben we zelf in gebruik voor Takkie. Destijds was hij er alleen in de kleine maat S (tot 12 kilo). Tegenwoordig zijn ze er ook in M (tot 20 kilo) en zelfs in L (tot 50 kg). Ja er valt weinig over te zeggen. Het is de kwaliteit waar Flexi om bekend staat. Degelijk materiaal en ligt prettig in de hand. Het handvat is reflecterend en de lijn is van neongeel touw. Het uiteinde van de lijn (het deel dat aan de halsband zit) is, heeft reflecterende naden.

Met deze lijn ben je gedurende het hele jaar goed zichtbaar en dat is wel zo veilig. Als je buiten de bebouwde kom gaat lopen is het ook voor jezelf met donker of somber weer geen slecht idee om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent.

Wel produkt spreekt jou het meeste aan? Of zijn er andere dingen die jij doet om de zichtbaarheid van je hond te vergroten in het donker?

Voor produkten die zichtbaarheid van paard en ruiter verbeteren, klik hier.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *