Kijk….een transgender!!!

Uit de serie Transgender (zie tag onderaan)

Onlangs was er een voorlichtingsbijeenkomst op het werk van mijn man. Hij werkt in een groot bedrijf met verschillende vestigingen. Omdat hij er al lang werkt en op verschillende plekken heeft gewerkt, kent hij veel mensen, maar vooral; veel mensen kennen hem. Ook ik heb een behoorlijk aantal jaren in dit bedrijf gewerkt, ook op diverse plekken waar ik met veel collega’s in contact kwam.

Zoals in zoveel bedrijven werkt de “tamtam” een stuk beter en effectiever dan welk vorm van officiële informatievoorziening dan ook, soms handig soms niet, soms onderhoudend, soms kwetsend, soms erg accuraat, soms niet. Zo ging jaren geleden ineens het verhaal dat mijn man en ik gescheiden zouden zijn. 

We kwamen erachter toen we samen door een gebouw liepen en iemand heel verbaasd was om ons samen te zien en op de man af zei “Ik had gehoord dat jullie uit elkaar waren?!”.

Je komt er natuurlijk nooit achter hoe zo een verhaal in de wereld werd gebracht of door wie, maar het is wel een behoorlijk vreemde gewaarwording in elk geval.

Hoewel mijn man en ik veel hebben meegemaakt samen, hebben we namelijk nooit, nog maar in de buurt van een scheiding gezeten. Hoe zo een verhaal ontstaat is dan ook een volledig raadsel al wordt je er wel erg nieuwsgierig van. Maar goed, de tamtam bestaat en we zullen het er mee moeten doen.

Je kunt je voorstellen hoe hard die tamtam heeft gewerkt toen mijn man bekend maakte in het bedrijf dat hij de medische transitie van vrouw naar man zou gaan maken. Er zullen weinig mensen NIET op de hoogte zijn van deze gebeurtenis. Hoewel steeds meer mensen iemand kennen die transgender is, is het vooralsnog toch nog nieuws en een redelijk bijzondere gebeurtenis voor mensen om “er echt 1 te ontmoeten”. Ja ik weet het, het klinkt een beetje alsof ze een bijzonder dier kunnen bewonderen, nou ik kan je vertellen, zo voelt het soms ook! Tot op zekere hoogte begrijp ik het ook wel hoor. Maar soms gebeurd dan toch weer iets, waar ik me enorm over verbaas. Zoals tijdens die bijeenkomst van een poosje terug.

De bijeenkomst vond plaats in een vergaderzaal waarin tafels en stoelen in een cirkel waren opgesteld. Bij het binnentreden van de vergaderzaal zag ik een aantal bekende en vertrouwde gezichten, waarvan 1 een collega is, die er misschien nog wel langer werkt dan ikzelf. Mijn man was er uiteraard bij (het was een bijeenkomst op zijn werk tenslotte) en kende desbetreffende man ook. Geschikte vent, dus de keuze om naast hem te gaan zitten was snel gemaakt. Dat mensen even naar je kijken, kan je verwachten, waarschijnlijk zou ik precies hetzelfde doen, maar er was 1 man……..

Gelukkig heeft mijn man er zelf niets van mee gekregen, want ik weet niet hoe hij er op had gereageerd mocht hij het gezien hebben. Maar ik vertelde hem na afloop dat de man rusteloos heen en weer wiebelde. Volledig gefocust door mij heen kijkend naar Daan. Links om me heen proberen te kijken, rechts om, achteruit hangen, voorover hangen. 

“Verbazingwekkend, dat hij niet met stoel en al achterover is gevallen”, zei ik tegen hem.

Ik had het heel snel in de gaten en bewoog moeiteloos met hem mee. Want dat iemand kijkt en nieuwsgierig is kan ik best snappen hoor, maar dit was gewoon onbeschoft aapjes kijken en dat gaat dus niet gebeuren.  Uiteindelijk heeft hij dus waarschijnlijk niet heel veel kunnen zien. Maar het idee?! Serieus!!!

Wat gaat er in hemelsnaam door iemand heen als hij een dergelijke keuze maakt, of is het misschien zelfs onbewust gedrag. Het is toch werkelijk schaamteloos aapjes kijken?!

En dan nog denk ik bij mezelf hè; stel je kunt hem uitgebreid bekijken. Nou dan heb je het gezien, en dan? Wat heb je er aan? Is het pure nieuwsgierigheid, of gaat het om het verzamelen van informatie om de volgende dag tegen je collega’s te kunnen zeggen “dat je hem hebt gezien”. Raadselachtig.

Stiekem vraag ik mezelf af of er situaties zijn, waarin ik ook dergelijk gedrag vertoon (ik hoop natuurlijk van niet). Is het onbewust gedrag en is het wel abnormaal of ben ik gewoon extra gevoelig voor dit soort situaties? Ik zou graag weten wat jij er van vindt en of je misschien zelf zoiets wel eens hebt meegemaakt. Ben benieuwd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *