Een eigen plek voor de hond….of meer.

Hondentrainers hanteren allemaal hun eigen methode. Het is moeilijk om te spreken van goed of fout. Het is meer een kwestie van wat bij de hond en de baas past. Ondanks de vele verschillen in training, zijn alle deskundigen het hierover WEL eens: een hond heeft een eigen plaats in huis nodig.

Een plek die alleen voor de hond is, waar hij tot rust kan komen en waar niemand anders komt. Hoewel de meeste honden in Nederland wel een mand of een kussen hebben, is het doel van deze eigen plek vaak onbekend.

Rust voor de hond

Het is een lekkere plek voor de hond om te liggen. Zeker! Maar het is zoveel meer dan dat. De plek van de hond is een plaats vol met positieve associaties. Hij krijgt iets lekkers, op zijn plek. Hij wil rust; die krijgt hij op zijn plek. Hij zoekt veiligheid, die heeft hij op zijn plek.

Het is dan ook enorm belangrijk dat elk gezinslid weet dat de hond niet gestoord mag worden op zijn plek. Laat hem met rust als hij daar lekker ligt te slapen.

Het is geen strafplek!

Gebruik het ook niet als strafplek. Je kunt een hond naar zijn plaats sturen, maar met een kalme en/of duidelijke energie. Niet met een hoop boosheid of opwinding.

Bij ons hebben de honden meerdere plekken in huis. Dat vind ik prettig, Want waar ik ook ben met de honden, er is altijd die veilige plek voor hen. Of dat nu in de woonkamer is, of in de tuin, of boven. Ons kleine huisje is voorzien van grote manden, benches en kussens.

Wat voor mand neem je dan?

Het aanbod is enorm! Manden, kussens, benches maar tegenwoordig ook slaapzakken en tipi’s. Ga maar kiezen. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, maar persoonlijk ga ik vooral voor het comfort van de hond EN de hygiene in huis.

Beneden staat bijvoorbeeld een orthopedische mand Met opstaande rand. Het kussen is voorzien van traagschuim, wat goed is voor de gewrichten van mijn nogal groot uitgevallen hond Boeddha. Er ligt een dekbed met hoes overheen. 

Dekbedden zijn een uitkomst!

Overigens zijn de dekbedden een uitkomst. Op diverse plaatsen heb ik een in 2 of 4 opgevouwen dekbed liggen (met hoes) dat dient als plaats voor de hond. Als het dekbed erg dun is gebruik ik er 2 in 1 hoes. De honden vinden het heerlijk.

Alle dekbedden en hoezen worden regelmatig gewassen, waardoor er geen plekken ontstaan die erg naar hond ruiken. En daar word IK dan weer erg blij van. Overigens de honden ook.

Zo gaat Boeddha bijvoorbeeld niet meer in zijn bench (waar hij hetl liefste ligt) als de hoes te lang niet is gewassen…..Hij gaat er dan voor staan, kijkt me veelbetekenend aan en loopt dan naar een andere plek. Dan weet ik dat het tijd is dat hij een schone hoes krijgt.

Buiten is een outdoor hondenkussen dan weer erg fijn. Dan hoef je niet meteen als een idioot alles binnen te halen als er een paar druppeltjes vallen. Ook als je zomers een badje buiten hebt staan en je hond zeiknat op zijn kussen gaat liggen, is er geen reden voor paniek.

Een holletje 

Onze kleinste vind het heerlijk om ergens onder te liggen. Voor deze kruising Teckel – Labrador, ligt dan ook een los dekentje op de plaats, waar hij onder kan kruipen. Voor de bench zijn speciale hoezen om een “hol” te creeeren, maar een grote deken erover leggen werkt ook prima.

Tot nu toe heb ik ze helaas alleen voor de allerkleinste honden gevonden, maar de slaapzakken zijn voor honden die van holletjes houden een uitkomst natuurlijk.

Zo zie je maar, de keuze is reuze! Zo hoort het ook , want elke hond vind iets anders belangrijk en als hondebaasje weet je dat en zo kun je jou vriendje precies hetgeen geven wat hij wil.

Schuldbewust, toch lekker op de bank

Overigens is een lekkere plek nog altijd geen garantie voor geen honden op de bank…maar je beslist zelf of het mag of niet. Van ons mogen ze het, tenzij ik er zelf wil zitten uiteraard.

Heeft jou hond een eigen plek? Laat het me weten!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *